Niels Reib

Interview / Niels Reib

Niels Reib


Sin egen skaber

Niels Reib er 38 år. Han sidder rank i sollyset på Café Kalejdoskop på Frederiksberg. Hans hvide tænder stråler om kap med de klare øjne, mens fortællingen om hans livsværk begynder at brede sig hen over den varme café latte tilsat et enkelt drys sukker rørt nydelsesfyldt rundt.
Ingen tvivl om at Niels Reib elsker at fortælle om alt det gode, der sker omkring ham netop nu, de mange spændende mennesker han arbejder sammen med, og de mange muligheder for samarbejde han allerede har oplevet, og al den udvikling han ser ligge foran sig.

Og Niels Reib ligner en mand, der har forstået at gribe chancen. En mand der er begavet med selvtillid, frembrusende optimisme og et gran gudsbenådet sælgergen, der kan pitche ethvert produkt til succes. Men som fortællingen glider afsted, bliver det mere og mere tydeligt, at det ikke er helt tilfældigt, at Niels Rieb har puttet et farvestrålende lommetørklæde nonchalant i brystlommen på sin jakke. Det bliver tydeligt, at han er meget bevidst, om det han gør - at han selv sætter farve på sin tilværelse, og selv skaber eller opsøger de muligheder, han nu glæder sig til at tage fat på. Det bliver også helt klart, at sådan har det ikke altid været.

Selverkendelse

I januar 2010 er der ikke længere brug for Niels som sælger af tøjmærkevarer. Det er sådan set okay at være uden arbejde de første par måneder. Niels søger ikke desperat, men forsøger at finde de helt rigtige og mest interessante jobs. Som månederne går og bunken med afslag vokser, udvider Niels sit søgeområde til andre brancher - uden det dog giver ham andet end flere afslag, der hver gang føles som personlige nederlag. Det æder af hans selvværd. Og mismodet er gået over i desperation, så voldsomt at Niels den 23. juni 2010 bliver indlagt på psykiatrisk skadestue.

Det skulle blive et langt sygdomsforløb, hvor Niels Reib kæmpede med sig selv. Han ville gerne have hjælp, men var ikke rask nok til at bruge de værktøjer, han vidste kunne hjælpe ham. Efter to måneder som indlagt, lå han en søndag nat på psykiatrisk afdeling og syntes alt var helt håbløst. "Min ekskæreste var gravid, jeg var registreret boligløs, indlagt og arbejdsløs. Jeg følte ikke, jeg kunne komme ret meget længere ned. Og midt i den erkendelse, gik der et lys op for mig. Det gik op for mig, at jeg nu stod i en situation, hvor jeg kunne vælge præcist, hvad jeg ville bruge mit liv til, hvad jeg ville bruge min energi på. Og DET var som en forløsning. Et vigtigt vendepunkt. En beslutning om at tage en ny start. Dagen efter, om mandagen, postede jeg på facebook, at jeg godt kunne bruge en bolig - og tre kvarter senere svarede en ven, at han havde en lejlighed jeg godt kunne leje! Jeg tog ansvar. Jeg handlede. Jeg rakte ud. Og nu havde jeg en base at arbejde ud fra”, smiler Niels Reib.

Der skulle dog gå mange måneder med kognitiv terapi og læsning af bøger om personlig indsigt og selvudvikling, før Niels Reib raskmeldte sig den 11. april 2011. Men det benhårde arbejde med at "genopfinde sig sig", ville han ikke have været foruden.

Kom ud af komfortzonen

"Jeg fik set på nogle mønstre og en selvopfattelse, som blev grundlagt i barndommen og som jeg har båret videre i mit voksne liv."

"Som 9-10-årig spillede jeg fodbold. Forældrene til de andre på holdet snakkede om, at jeg kun var på holdet fordi min far var holdleder. Jeg følte mig som en del af holdet, men ikke sammenholdet. Det gjorde, at jeg siden placerede mig selv på sidelinien op gennem min opvækst og voksenliv, indtil jeg fik hjælp til at se mine egne kompetencer. Jeg lærte, at mine omgivelser ser mig som et menneske, der er i stand til at skabe "den gode stemning" - et menneske der bare altid ved, hvor andre mennesker er rent mentalt, og faktisk også hvor de er rent fysisk!", ler Niels Reib.

"Jeg var indstillet på at finde ind til kernen af mig og blev meget inspireret af at læse "Syv gode vaner" af Steven Covey. Det tog mig en måned af skrive fire taler til min egen begravelse, men det var nødvendigt at kigge indad og få konkretiseret en kurs eller retning - at finde svaret på "Hvor skal vi hen du?"

"Jeg kan se nu, at min værste fjende var mig selv. Jeg blev ramt på selvtilliden og påtog mig offerrollen og selvom det er svært at slippe ud af, så er det altså ikke et sted, du skal blive siddende. Min egen stolthed gjorde, at jeg ikke opsøgte folk."

At lære sig selv at kende, at gøre op med gamle handlingsmønstre, at bekæmpe sin egen begrænsning, at finde en retning og have et mål var kun begyndelse af den vej, Niels Reib nu tre år senere danser glade Polkatrin hen af. Han har også overskud til at stoppe op og banke på døre til både samarbejdspartnere, jobcentre og ministerier, for Niels Rieb har ikke bare fået et mål - han har fået en mission.

"Jeg begyndte at være opmærksom på trivsel - ikke bare min egen trivsel - men på trivsel som et vigtigt element for overhovedet at være i stand til at kunne præstere noget. Jeg havde allerede fået sat struktur på min egen trivsel i hverdagen som jobsøgende, og jeg vidste at det også var vigtigt at netværke, så jeg fik den ide, at lave en hjemmeside, hvor arbejdssøgende let ville kunne finde hinanden og hjælpe hinanden med både struktur, netværk og god trivsel. Jeg ville gerne være med til at hjælpe bare et menneske videre og måske selv få et job indenfor job-beskæftigelsesbranchen", fortæller Niels Reib.

"Jeg synes ikke der bliver taget højde for en god trivsel i det nuværende system eller tænkt over, at mennesker skal trives for at kunne præstere den bedste jobsøgning. Som det er nu, er det første spørgsmål når du møder jobcentret: Nå, hvordan går det med jobsøgningen? Det første spørgsmål skal jo være: Hvordan går det med dig? For går det ikke godt med dig - trives du ikke - og så er det hele lige meget. Jobcentrene skal kunne se det hele menneske", siger Niels Reib.

Så ønsket om at finde ligesindede, samt at opnå trivsel for jobsøgende, førte til at Niels Reib fik ideen til en netværksside og begyndte at række ud efter hjælp og penge til at få oprettet ledigidanmark.dk

Alle har et netværk

"Altså bare fordi jeg havde fået en god ide, og rakte ud efter hjælp og i øvrigt hele tiden havde "Ja-hatten" på, så blev ideen ikke til noget i første omgang. Så tænkte jeg okay. Så må jeg gøre det selv! Og jeg begyndte med en hjemmestrikket hjemmeside og en blog, hvor jeg skrev om mine erfaringer. Og kort tid efter blev jeg kontaktet af en journalist, der ville bruge mig som case, og det sagde jeg ja til, hvis jeg så også måtte bruge ham - og på den måde fik jeg lidt omtale, som så førte til omtale i andre medier", smiler Niels Reib.

Og nu gik det stærkt. Niels Reib kontaktede selv mennesker, han mente kunne være samarbejdspartnere, men han blev også selv kontaktet af mennesker, som havde set hans hjemmeside og så en mening i at bidrage med deres kunnen.

"Jeg har altid haft en positiv tilgang og tilstræbt mig på at lave win win situationer. Jeg har fortsat med at netværke og søgt derhen, hvor jeg kunne møde de personer, jeg gerne ville tale med - også dem jeg fik afslag fra ved første henvendelse", smiler Niels Reib.

Og det ses tydeligt på hjemmesiden Ledigidanmark.dk at Niels Reib er en aktiv mand, der ikke giver op. Et væld af anerkendte rådgivere og konsulenter giver gode råd om alt, hvad en arbejdssøgende har brug for. Og som noget helt nyt holder Ledigidanmark.dk webinaret "09:15 Godmorgen" to gange om måneden for ledige.

"Jeg er rigtig stolt af mit sparringsforum, som er med til at sende folk i job. Og jeg er meget glad for at have jobcentre med i den virtuelle sparring, som synes mine ideer og synspunkter er gode og spændende. Og heldigvis har jeg efterhånden mange "små ambassadører", der kan se min ide og taler godt for mig", fortæller Niels Reib og fortsætter:
"Hvis jeg havde ubegrænsede midler, så ville jeg endevende beskæftigelsessystemet. Det trænger til det! Jeg har stor respekt for de mennesker, der arbejder i det. Deres hverdag er ikke nem, for hele kulturen er syg. Mennesket skal være i centrum. Bliver arbejdssøgende ikke mødt som mennesker i systemet, er det ikke et godt system. Og jeg synes ikke, der bliver ikke taget højde for trivsel i det nuværende system. Det er jo derfor, jeg lavede Ledigidanmark.dk - for at skabe trivsel", understreger Niels Reib.

Med hjertet

Niels Reib drikker den sidste mundfuld af sin cafe latte og skuer tankefuldt ud af cafevinduet, før han siger:

"Jeg er ikke ked af, at jeg har været helt nede og vende, for det har jeg lært rigtig meget af. Jeg har lært at være åben overfor de mange møder med mennesker. Og havde jeg ikke lært det, ville jeg ikke været nået hertil, hvor jeg er i dag."

Med til historien hører også, at få det bedste ud af de givne vilkår. For Niels Reib har også måttet erkende, at hans forhold til sin gravide kæreste gik i stykker under hans sygdomsperiode, hvor hun flyttede til Island, hvilket har betydet at Niels Reib kun ser sin nu 3 år gamle søn på skype.

"Sådan er det! - og det kan jeg ikke gøre noget ved lige nu."

Selvfølgelig står en rejse til Island øverst på Niels Reib’s ønskeliste, ligesom en bil ville gøre det lettere at komme rundt til møder, samt et kontor ude i byen ville være at foretrække, men Niels Reib hænger ikke fast i tankerne om det, han ikke har eller ikke kan.

"Havde du spurgt mig for 2 år siden, ville jeg ikke have troet, at jeg kunne nå så langt med min mission. Og hvis mennesker omkring mig ikke havde kunnet se meningen med Ledigidanmark.dk, havde jeg ikke fået al den hjælp til at realisere min mission", siger Niels Reib smilende og konkluderer: "Jeg tror, at hvis noget er gjort af et godt hjerte, vil folk godt være med."


Bo Kalvslund10 år siden
Godt initiativ Niels - held og lykke :-)

Niels Reib10 år siden
Tusind tak Bo :o)

Karina Rye Pedersen10 år siden
Som altid inspirerende :-)


  • 2.872 visninger
Niels

Kender du Niels?
Beskriv